Nije čovjek ono što misli već ono što čini

Svako želi biti neko; niko ne želi raditi na tome.

25.02.2013.

Počinje priča konačno

...Tek sto su uspavane krosnje pomilovale proljetne zrake sunca , ponovo su se ukazali crni prijeteci oblaci.Hoće li donijeti kišu ili u sebi vuku posljednje pahulje snijega za ovu godinu, tek toliko da  ih se sjetimo.Da nas pozdrave do slijedeće godine, da ne zaboravimo. Lijepo je ponekad osamiti se pod staru krosnju jabuke, razmisljati u tišini, posmatrati travu , tek izniklu , kako se bori sa vjetrom koji nosi oblak.Bože, svemu si dao iskušenje, pa čak i travki, pa ako posustane,vjetar ce je prelomiti, i bit ce izgubljena, zaboravljena, zamijenit ce je neka druga. A ako se izbori sa iskusenjem vjetra, ako ostane čvrsta i prkosna, poslije te bitke izaci ce samo snaznija i spremnija za druga iskusenja.Izniknut ce u lijep i zavodljivi cvijetak kojem ce se svi diviti. Tako je i sa covjekom.Mnogi ga pokusavaju slomiti, pregaziti , povrijediti...uspije li im se oduprijeti steci se mnogo neprijatelja koji će ga se bojati i diviti mu se.I onda se sjetim da bi moja prica ovdje mogla bas i poceti , ali kako ce zavrsiti - ne znam.Jos se nije zavrsila.Još uvijek se borim sa vjetrom.
    Vraćam se nekih 20 godina u proslost.Ja i moj mlađi brat igramo se u jednoj uvali kraj nase kuce.Nismo sami, tu je i komsijin sin koji je u to vrijeme bio nerazdvojan prijatelj moga brata , a kako sam i ja sa njima uvijek bila kao 3 clan onda i moj.Potukli smo se, kao u igri i ja sam ih obojicu pobijedila. Bukvalno su lezali na travi.Ja, mrsava djevojcica od nekih 12 godina.Moj djed me je uvijek zvao Pink Panter kada bih u jutro istrcala pred njega u potkosulji i gaćama da ga docekam. A on bi uvijek imao nesto za nas i ja sam to prvo morala da preuzmem i kao najstarije dijete podijelim sa  bracom. Taj bezimeni prijatelj tada bi govorio : "Blago se tebi, niko ti nista ne moze, kad nas dvojicu muskih obori za tren." A ja sva ponosna na svoj podvig otrcala bih kuci jer sam uvijek bila u skripcu sa vremenom, mami sam uveliko pomagala u kucnim obavezama. ne rijetko bi moj zadatak bio da napravim ručak za petočlanu porodicu. I uvijek sam uspijevala, mada bi pocesto šerpa bivala prazna nakon sto bih napunila 5 tanjir.Ali ručak je bio tu.
   U nasoj ulici pored sve te djece sa kojom smo se druzili , a bilo ih je puno, bila su dvojica starijih djecaka koji su zagazili u pubertet pa im je sve to djelovalo previse djetinjasto. A oni su sad veliki, ta nije njihovo da se igraju sa djecom.Bili su tek godinu ili dvije stariji od nas.Ali ipak stariji.I sjećam se da sam čak i jednog od te dvojice koji je dosao po sestru uspjela nagovoriti da se igramo "Posla Anka na vodu." Tada su djeca imala mastu razvijeniju vise nego danasnja djeca.meni je sinulo da bi mi u tom broju i sa tim djecakom mogli napraviti predstavu od te pjesmice.I on je bio onaj sto je Anku ubio jer mi je djelovao kao da ga nista u zivotu ne moze rastuziti niti rasplakati.
..... nastavit ce se

25.02.2013.

Nizu se dani , kao đerdani...

Koliko je proslo od mog zadnjeg posta, neprimjetno puno.A šta sve dozivih i prezivih  i evo me opet."Insan moze izdurati sto kamen nemere."Mislimo da je nasa nevolja najveca , zato sto je nasa, rekao bi Mesa i pogodio kao i uvijek.Ali isto tako je rekao da se covjek uhvati u jednom stanju i ne pusta misleci da poslije toga nema nista , a gore ne moze biti samo bolje.Istina da danas niko nikog ne razumije i nikome nije stalo do tebe ako nema neke koristi od tebe.Cast izuzecima. Poslije kise dode duga, poslije zime proljeće, poslije nevolje rahatluk.Po nepisanom pravilu se mnogo sta danas desava. I na kraju : nadam se da cu dobiti ova 3 mjeseca rada u prosvjeti , da skratim agoniju, jer, svake godine je sve gore i teze.Bila sam jedina sa max broj bodova u prva tri kriterija.I necu da budem do kraja pesmimisticna ali se iskreno nada, da nece biti " stele " ovaj put. Ili sam toliko naivna kao sto mi je "neko " napomenuo usput.

Nije čovjek ono što misli već ono što čini
<< 02/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
2425262728

MOJI LINKOVI

Iz dubine misli
-Ne možemo uništiti sve što volimo;uvijek će ostati mogućnost da ga unište drugi.
-Sve je lijepo dok ništa ne tražimo,a prijatelje je opasno iskušavati.
-Prijateljstvo se ne bira,ono biva,ko zna zbog čega,kao ljubav.
-Iskustvo suviše maleno da bi se moglo snaći u tajnama koje krije ljudska misao.

inspiracija
Jedan red ispisah u pijesku na otoku,pretočivši u njega sav svoj um i dušu.U vrijeme plime dođoh da pročitam zagonetku,ali na obali ne vidjeh ništa osim glupost svoju.


Žene su kao djeca:ne pitaj ih,ne izazivaj prkos,rasturit će se oblak sam od sebe ako se praviš da ne vidiš.


Kad misle da su viši od nas,ljudi mogu da budu plemeniti.

Iskustvo starijih
Do kraja života upoznavat ću ljude,a nikad ih upoznati neću,uvijek će me zbunjivati neobjašnjivošću postupaka.

widgets


Nema prijateljstav među ljudima koji drugačije misle.

Učini sve što možeš sam ne uzdajući se u podršku koje nema,i onda je tvoje sve što postigneš,i zlo i dobro.